Řekla bych, že výroba mýdla není koníček nijak náročný na vybavení. Pomůcek, které opravdu nezbytně nutně potřebuješ, je docela málo a možná je máš už teď všechny doma. Na co je ale potřeba dávat si pozor – vybírat jen ty materiály, které jsou odolné vůči teplu a silně zásaditému prostředí. Proto se vždycky vyhýbej pomůckám z hliníku, teflonu, litiny, cínu nebo ze slabého plastu. Bližší podrobnosti najdeš také v článku o bezpečnosti práce s hydroxidy.
Jaké vybavení tedy budeš do začátku potřebovat?
Bezpečnost především. A tak si v první řadě sežeň rukavice a ochranné brýle, které tě zachrání v případě nepříjemných nehod.
Nerezový hrnec na rozpouštění pevných tuků. V tom samém hrnci pak můžeš rovnou smíchat tuky s louhem a přivést směs do stopy. Někdo za stejným účelem používá dostatečně velké odměrky z odolného plastu.
Nerezovou nádobu na odvážení vody a následnou přípravu louhu.
Nádobu na odvážení hydroxidu, nerezovou nebo z odolného plastu. V případě plastu počítej s tím, že hydroxidové kuličky se vlivem statické elektřiny rády chytají dna a přesypat je pak do vody může být trochu náročnější. Většinou ale stačí opatrně klepnout nádobkou o stůl a hydroxid se uvolní.
Nerezové, skleněné, keramické a jiné misky a mističky na odvážení či přípravu dalších surovin jako jsou třeba bylinky, jíly, sušené mléko nebo jogurt, med, hedvábí apod. Zkrátka podle toho, co všechno chceš do mýdla dát a co potřebuješ odvažovat nebo připravovat zvlášť. Při výběru materiálu se v tomto případě vždycky řiď tím, s jakou surovinou bude nádobí přicházet do styku.
Pokud by se ti nerezové nádobí zdálo na výrobu mýdla moc drahé, zkus se porozhlídnout po nějakých starších hrncích na blešáku nebo v bazaru. Podle mých zkušeností jde o nejlepší materiál, který v pohodě přežije všechny žíravé chemické reakce i výkyvy teplot.
Naopak se vyvaruj používání nádob i dalších pomůcek z hliníku, cínu, teflonu nebo litiny a ideálně také ze slabého plastu. Důvodem je náchylnost ke korozi, u litiny schopnost měnit barvu mýdla a v případě některých plastů nedostatečná tepelná odolnost. |
Nerezové lžíce a lžičky, silikonové stěrky, jemné nerezové sítko.
Teploměr. Stačí obyčejný potravinový s čidlem, které můžeš ponořit do louhu i do teplých olejů. Pro větší pohodlí je možné mít i dva, bohatě však stačí jeden. Pro ještě větší pohodlí můžeš uvažovat o teploměru bezkontaktním.
Digitální a co nejpřesnější váha. Na odvažování úplně všech surovin, nejlépe s možností přivažování. Pravděpodobně budeš potřebovat dvě – jednu kuchyňskou, která odváží vyšší množství tuků a jednu setinkovou, která přesněji reaguje při vážení esenciálních olejů, barviv a dalších přidávaných složek.
Tyčový mixér. Ideálně jiný než používáš při přípravě jídla. Nebo takový, co se dá umýt v myčce. Velkou výhodou je odnímatelná noha a odhalené nože (viz fotka).
Cokoliv, co poslouží jako forma na odlití mýdla. Silikonová forma na pečení. Dřevěná forma přímo na mýdlo, u které se někdy dají i odšroubovat stěny. Akrylová forma na mýdlo; může být i s jednou či více přepážkami. Krabice od bot. Různé kartonové trubky. Vaničky od zmrzliny z pevného plastu. Zkrátka všechno, co svou velikostí, tvarem a materiálem vyhovuje vašemu záměru i bezpečnostním požadavkům.
Dřevěné a kartónové formy je potřeba vždy vyložit pečícím papírem.
Strunový kráječ nebo nůž k rozkrájení mýdla na jednotlivé kousky.
Prkýnko, plech na pečení vyložený pečícím papírem, nízké krabice, pekárenské přepravky nebo dřevěné rošty – cokoliv, kde může mýdlo v klidu zrát.
Určitě upotřebíš i spoustu hadrů nebo starých utěrek.
A to je do začátku všechno. Samozřejmě pokud výrobě mýdla propadneš, budeš časem potřebovat/chtít různé specialitky a vychytávky. Na první mýdla ti ale bohatě stačí výbava popsaná výš.
Mýdlu zdar!
♥
Nechce se ti začínat úplně samostatně? Neházej stěrku do mýdla. Ráda tě přivítám na některém z kurzů nejen pro začátečníky v Brně 🙂
Chceš se pochlubit svými výtvory nebo potřebuješ pomocnou ruku? Pak tě srdečně zvu tě do naší facebookové skupiny Výroba přírodní kosmetiky a rostlinných mýdel, kde najdeš spoustu milých a zkušených mydlářek vždy připravených pomoci.