U nás je ještě babí léto. A tak chodíme na kaštany a na bukvice, na listy a na klacky a hlavně na šípky. Co s bukvicemi, listím a klacky v tom množství, co jsme už nashromáždili, to teda popravdě nevím. Ovšem jak využít šípky, to vím naopak naprosto přesně. Šípkové mýdlo. Hmmm. K tomu trochu skořice a hřebíčku. Aby i za sychravých dešťů hřálo právě tím něžným podzimním teplem.
Moji známí mydláři se většinou dobrovolně a bez mučení přiznávají, že jsou na výrobě mýdla závislí. Prahnou po tom zkoušet pořád nové a nové postupy, recepty, zdobení, suroviny a tak dál. Minimálně jedna místnost jejich domácnosti bývá v důsledku toho zaskládaná tolika mýdly v různé fázi zralosti, že by mohli zásobovat i armádu. Jdou na týdenní nákup pro rodinu a domů místo rohlíků vlečou bedny olejů. Pokud by se u nich ve špajzu objevily vanilkové lusky, rozhodně se s nimi nepočítá do cukroví. To by přece byla věčná škoda! Čekají tam na speciální vánoční mýdlo 🙂 Mydláři taky často navštěvují obchody s cukrářskými a kuchyňskými potřebami. Co se všemi těmi formami na pečení, zdobícími špičkami a silikonovými krajkami dělají, je nad slunce jasné.
A já si myslím, že ona to není tak úplně závislost na výrobě mýdla. Aspoň u mě je to závislost spíš na krájení. Kdo jednou rozkrájel vlastnoručně vyrobené a z formy čerstvě vyklopené mýdlo, nemůže jinak, než že bude po krájení bažit dál a dál a víc a víc. Nevěříte? Vyklopte svá mýdla, zakrojte a věřte 🙂
Tohle mýdlo je jedno z těch, která jsou surovinami skoro úplně česká. A taky hodně jednoduchá. Najdeš v něm jenom slunečnicový olej HO, domácí sádlo a poctivě přepasírované šípkové pyré. Těším se, jaké bude.
Mýdlu zdar!
♥
Jaká podzimní mýdla děláte vy?
Podělte se v naší facebookové skupině Výroba přírodní kosmetiky a rostlinných mýdel.