Už dlouhá léta moje ze všech nejoblíbenější. Složením je jednoduché, ale nadělá opravdu velkou parádu. Díky silnému heřmánkovému macerátu voní jako rozkvetlá louka v létě. Obsahuje spoustu medu, a tak pění krásnou, bohatou a jemnou pěnou. Je prostě jedinečné 🙂
Jak do mýdla bezpečně přidat med?
Med je v mýdle velice oblíbenou přísadou. Jednak proto, že jako všechny cukry podporuje pěnivost a způsobuje právě tu bohatou, krémovou, jemnou a stabilní pěnu. A jednak proto, že mýdlu dává nádhernou žlutou až béžovou barvu. Citlivé nosy z medových mýdel cítí taky teplou karamelovou vůni. V tomto ohledu tedy samé výhody a pozitiva 🙂
A teď ty zádrhely. Všechny cukry – med nevyjímaje – docela zásadním způsobem urychlují stopu a pokud je jich v mýdle příliš nebo mýdlo moc zahříváš, způsobují přehřátí. Takže pozor na rozumné dávkování a přiměřené teplo ve formě. Obvykle se za maximální hranici považuje 5% medu z váhy olejů; běžně se přidávají 2-3% medu z váhy olejů.
Než med do mýdla přidáš, ohřej si trošku destilované vody na teplotu o něco vyšší, než mají oleje. Med ve vodě rozmíchej, přilej do teplých olejů před přidáním louhu a následně všechno pořádně promíchej. Med je možné přidávat i do lehké stopy. U toho se mi ale zdá vyšší riziko, že hmotu zničehonic přemícháš anebo med nedostatečně zapracuješ a v mýdle pak zůstanou tmavé fleky.
Po odlití mýdla do formy ho zatepli jen opatrně, ať se ti nepřehřeje nebo dokonce nevyleze z formy.
Heřmánkové mýdlo s medem
|
Mýdlu zdar!
♥
Nechce se ti začínat úplně samostatně? Neházej stěrku do mýdla. Ráda tě přivítám na některém z kurzů nejen pro začátečníky v naší brněnské kurzovně 🙂
Chceš se pochlubit svými výtvory nebo potřebuješ pomocnou ruku? Pak tě srdečně zvu tě do naší facebookové skupiny Výroba přírodní kosmetiky a rostlinných mýdel, kde najdeš spoustu milých a zkušených mydlářek vždy připravených pomoci.